Werkbeschrijving toiletzakjes

gouden tasje

Benodigdheden

 • Stof voor de buitenkant: 2 x 30x20cm
 • Stof voor de binnenkant: idem
 • Rits 20 cm
 • Contrasterend stofje voor de afwerking van de rits: 2 x 4x6cm

Werkwijze

 1. Teken het patroon over op de achterkant van de stof: 2 x voor de buitenkant, 2 x voor de binnenkant. Breng de markering voor de rits aan op 1 cm van de bovenrand.
 2. Werk de rits af: knip het onderste gedeelte eraf net boven het stoppertje. Vouw een lapje contrasterende stof in vier door de lange kanten naar het midden te vouwen en dan de vouwen op elkaar te leggen. Steek het onderste uiteinde van de rits tussen het bekomen bandje en stik smal door aan de kant van de rits. Doe de rits open. Knip de bovenkant van de rits op de juiste lengte, leg tussen het tweede bandje en stik smal door. De totale lengte van de rits is nu gelijk aan de breedte van de bovenkant van het patroondeel min twee centimeter.
 3. Leg een stofdeel voor de binnenkant met de goede kant naar boven. Leg daarop de rits met de goede kant naar boven met begin en einde van de rits tussen de twee markeringen. Leg een stofdeel voor de buitenkant met de goede kant naar onder op de rits. Aligneer de drie delen, speld vast en stik. Gebruik hiervoor het ristvoetje. Let erop dat je op de uiteinden enkel de afwerkingsbandjes van de rits vaststikt, niet de binnenkant opde buitenkant stikken. Doe hetzelfde voor de andere twee stofdelen en de andere kant van de rits.
 4. Keer het werk met de averechtse kanten op elkaar (een averechtse kant van de binnenkant op een averechtse kant van de buitenkant) en stik door de drie lagen vlak langs de rits tussen de markeringen. Stik weer enkel tot aan de rand van de bandjes waarmee je de rits afwerkte, niet voor en achter de rits de binnenkant op de buitenkant stikken. Idem voor de andere twee delen.
 5. Doe de rits half open. Leg de beide buitenstofdelen op elkaar en stik de zijnaden tot aan de rits. Stik de ondernaad (de hoeken blijven nog even open). Idem voor de voeringdelen, maar laat daarbij in het midden van de bodem een stuk open om te keren. Stik de zijnaden tot 2 cm van de rits, niet tot helemaal bovenaan.
 6. Hoekjes: Leg telkens een ondernaad op de tegenoverliggende zijnaad en stik de 4 bodemnaden.
 7. Keer via de opening, naai de opening dicht met een smalle zigzagsteek of met de hand. Keer de voering in het zakje.